logo

01 anergoi vs systima

Ελεύθεροι Άνθρωποι - Πώς να ξεγελάσετε το σύστημα!

Το κείμενο που ακολουθεί είναι μία κοινωνική προσφορά της σελίδας "Ονειρόκοσμος-Metexelixis" προς όλους τους άνεργους και ταλαιπωρημένους που προσπαθούν μάταια να βρουν μια δουλειά. Είθε το κείμενο μας να σας βοηθήσει να ξεγελάσετε το σύστημα!

 

Και επειδή τα ευκόλως εννοούμενα ΔΕΝ παραλείπονται: σε καμία περίπτωση δεν σας προτρέπουμε στο "υπαλληλίκι" - κάθε άλλο - αλλά επειδή έχουμε τη συναίσθηση του όλου και ξέρουμε ότι σε κάποια στιγμή στη ζωή μας οι περισσότεροι έχουμε ανάγκη για μια οποιαδήποτε δουλειά - έστω και προσωρινή - γι αυτό το λόγο δημοσιεύουμε και το παρακάτω. Ένας άλλος σημαντικότατος λόγος είναι για να υπερτονίσουμε το τελικό μας σχόλιο που θα διαβάσετε στο τέλος αυτής της δημοσίευσης. Τέλος, πιστεύουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που ακολουθούν κατά τη δική του κρίση.

Ξεκινώντας, να δηλώσουμε ότι τις πληροφορίες τις αντλήσαμε από πραγματικά πλάνα επιχειρήσεων που έπεσαν στα χέρια μας κατά τύχη, όταν κι εμείς οι ίδιοι, κάποτε, βρισκόμασταν σε αναζήτηση εργασίας. Βλέπετε, οι κύριοι που εμφανίζονται να οριοθετούν πολύ προσεκτικά την προσωπικότητα του «τέλειου υποψήφιου», έκαναν το τραγικό λάθος να ξεχάσουν τα χαρτιά τους μέσα στο φάκελο με τα δείγματα της δουλειάς μας. Απλά αναρωτιέμαι, αν εμείς κάναμε ένα αντίστοιχο λάθος, θα μας έπαιρναν στη δουλειά;

(Σε εισαγωγικά, με έντονα πλάγια γράμματα, παρουσιάζεται αυτούσιο το κείμενο της εταιρίας. Τα δικά μας σχόλια ακολουθούν αμέσως μετά.)


ΓΕΝΙΚΑ

02 anergoi vs systima1) «Το άτομο με το οποίο θα συνεργαστούμε θέλουμε να έχει υψηλές φιλοδοξίες, να έχει σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο, να έχει εξειδικευτεί και να έχει εμπειρία σε αντίστοιχη θέση.»
- Κοινώς αν δεν είχατε την ευκαιρία να σπουδάσετε ή αν είστε φρέσκος τελειόφοιτος και δεν σας έχουν ακόμη εκμεταλλευτεί αρκετά ώστε να έχετε αποκτήσει προϋπηρεσία, ξεχάστε το! Δεν έχετε την παραμικρή ελπίδα να πάρετε τη δουλειά.

2) «Ηλικία: 20-30 ετών.»
- Απορία: αν είμαι 29 του χρόνου θα με απολύσετε;

3) «Ζητούμε μια ανταγωνιστική αλλά συγχρόνως πειθαρχημένη προσωπικότητα καθώς και να διακατέχεται από μια εσωτερική παρακίνηση για να αναπτυχθεί.»
- Δηλαδή να γουστάρει τις κόντρες αλλά να μην το κάνει εμφανές (και 'γω που νόμιζα ότι αυτό το λένε υποκρισία) και όσο για το τι πάει να πει «ανάπτυξη» να είστε σίγουροι ότι αυτό μόνο μακριά σας θα μπορούσε να μου συμβεί!

4) «Να έχει νοοτροπία στελέχους και όχι υπαλλήλου.»
- Εεε, συγγνώμη... εγώ θα πληρώνομαι σαν στέλεχος ή σαν υπάλληλος;

5) «Να είναι εξωστρεφής προσωπικότητα, κοινωνικός και να έχει υψηλό επίπεδο συμπεριφοράς.»
- Όσοι γεννηθήκατε μουντρούχοι, αντικοινωνικοί και σε «μπας-κλας» μικροκοινωνίες καλύτερα αρχίστε να προπονήστε για ζητιάνοι...

6) «Να έχει ισχυρό Ego Drive. Να αναζητά τη δημιουργία καριέρας.»
- Τι 'ναι πάλι τούτο; «Εγώ Οδηγώ»; Οδηγούμαι από το Εγώ; Σε όλη μου τη ζωή παλεύω για να απαλλαγώ από το ρημαδιασμένο και τώρα πρέπει να το βάλω να με καθοδηγεί κι από πάνω;!;! Επίσης, όσοι από σας δεν είστε αρκετά εγωιστές είστε ανίκανοι να κάνετε καριέρα.

7) «Να είναι ικανός να σταθεί στο χώρο, να ενσωματωθεί στο ήδη υπάρχον προσωπικό, να φέρει εις πέρας εκτελεστικές εργασίες και να αναλάβει πρωτοβουλίες.»
- Κοινώς να είναι ένα ισάξιο πρόβατο με όλα τα υπόλοιπα της στάνης και κυρίως να είναι λευκού χρώματος και, προς Θεού, όχι μαύρο!

 

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ

1) «Απόρριψη ακατάλληλων υποψηφίων.»

2) «Έλεγχος εμφάνισης, ντυσίματος, συμπεριφοράς.»
- Τώρα, αν τα παπούτσια σας είναι κάπως παλιά αλλά δεν είχατε λεφτά για να πάρετε καινούργια και αν είστε λίγο νευρικοί επειδή έχετε άγχος γιατί ξέρετε ότι η σπιτονοικοκυρά θα σας πετάξει έξω όπου να 'ναι... λυπάμαι, αλλά μάλλον χάσατε.

3) «Διερεύνηση ικανότητας επικοινωνίας: η έκφραση του, κατά πόσο ακούει, αν έχει θετικό body language κλπ.»
- Προσοχή! Μυρίζονται το φόβο σας... Μου μάθατε και το body language, τρομάρα σας. :P

4) «Εξακρίβωση προϋπηρεσίας σε σχετική θέση.»

5) «Εξακρίβωση αν ο υποψήφιος έχει τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την επιτυχία.»
- Επιτυχία όπως αυτή ορίζεται από τα παραπάνω...

6) «Εξακρίβωση κατά πόσο ο υποψήφιος μπορεί να λειτουργήσει με τους ρυθμούς που απαιτεί η εργασία.»
- Γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι... Αμ, δεν τους απαιτεί η εργασία τους ρυθμούς. Εκτός αν είστε τόσο ανίκανοι που δεν μπορείτε να ορίσετε εσείς οι ίδιοι το ρυθμό εργασίας σας.

7) «Εξακρίβωση προσωπικών κινήτρων και αναγκών.»
- Μη δηλώσετε ότι ο μπαμπάς σας είναι καλά βολεμένος γιατί θα σας απορρίψουν. Αλλά μη δηλώσετε, επίσης, ότι δεν έχετε στον ήλιο μοίρα. Να είστε οριακά εντός της εξουσίας τους. :P

8) «Επιβεβαίωση ότι ο υποψήφιος καταλαβαίνει την υπευθυνότητα της θέσπισης στόχων και δέχεται τις απαιτήσεις για τα minimum standards.»

9) «Εξακρίβωση του βαθμού βοήθειας που του προσφέρει η οικογένεια.»
- Αν είστε ορφανοί τόσο το καλύτερο για σας. :P

10) «Παρατήρηση φυσικής και πνευματικής σταθερότητας του υποψήφιου.»
- Αν έχετε τικ καλύτερα να πιάσετε δουλειά σε τσίρκο, να έρχονται οι μαμάδες να σας δείχνουν στα μικρά τους... Επίσης προσοχή να μην ξεφουρνίσετε κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως αντί- mainstream. Καθότι είναι ΚΑΙ ψυχολόγοι οι κύριοι... :P

03 anergoi vs systima

11) «Εξακρίβωση οικονομικής σταθερότητας και έκταση οικονομικών αποθεμάτων.»
- Όπως είπαμε: να είστε καλοντυμένοι αλλά χωρίς οικονομικό απόθεμα. Το τέλειο "θύμα".

12) «Διερεύνηση του πόσο ταιριάζει ο υποψήφιος με τους ιδιοκτήτες της εταιρίας.»
- Πόσο στ' αλήθεια ταιριάζουμε ή πόσο μπορώ να σας κάνω να πιστέψετε ότι ταιριάζουμε;

13) «Επιβεβαίωση ότι ο υποψήφιος καταλαβαίνει τα πλεονεκτήματα να δουλεύει στην εταιρία.»
- Το ρήμα «δουλεύω» είναι εννοιολογικά ασύμβατο με τη λέξη «πλεονέκτημα».

14) «Διερεύνηση της ικανότητας του να παίρνει αποφάσεις.»
- Τώρα που πήρα την απόφαση να τα βγάλω όλα στη φόρα, θα με πάρετε στη δουλειά; :P

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ "RED LIGHTS" (προσοχή, τζίζ!)

1) «Ποτό, ναρκωτικά, διαζύγια, θάνατοι στην οικογένεια.»
- Το αφεντικό μπορεί να έχει 10 μπουκάλες από το καλύτερο ουίσκι στο ντουλάπι του, εσείς όχι. Αν γουστάρετε κάνα φου-φου που και που καλύτερα να μη το μάθουν ποτέ. Διαζύγιο: απαγορεύεται δια ροπάλου... λυπάμαι αλλά κολλήσατε με τον ίδιο σύντροφο για πάντα. Θάνατοι στην οικογένεια: απαγορεύονται!

2) «Δικαιολογίες ασθένειας (φυγόπονοι).»
- Απαγορεύεται, επίσης, να αρρωσταίνετε (στ' αλήθεια ή στα ψέματα δεν έχει σημασία). Και, από την άλλη, πώς μπορείτε να το γνωρίζετε προκαταβολικά, ρε μπαγλαμάδες, ότι πέσατε σε φυγόπονο, αν δεν τον προσλάβετε πρώτα;

3) «Προσωρινές δουλειές, πολλές αλλαγές διευθύνσεων.»
- Αν έχετε αλλάξει πολλές δουλειές και κατοικίες - χαρακτηριστικό όλων των ρευστών ατόμων - τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά με εσάς!

04 anergoi vs systima4) «Ασυνήθιστες ακαδημαϊκές επιτυχίες (αν έχει higher level θα ψάχνει συνεχώς άλλη δουλειά που θα του δώσει άλλες ευκαιρίες).»
- Μπα! Η εταιρία σας δεν είναι τόσο άξια τελικά για να του δίνει εκείνη άλλες ευκαιρίες; Όσο για εσάς τους έξυπνους... κρίμα που δεν είστε πιο... μέτριοι!

5) «Εμπειρία ως εργοδότης σε προηγούμενη δουλειά (έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ψυχολογία; Μπορεί να δεχθεί οδηγίες και κατευθύνσεις;).»
- Τι σας νοιάζει; Αφού δεν θέλατε «υπαλλήλους», αλλά, «στελέχη». :P

6) «Υψηλό εισόδημα από προηγούμενη δουλειά (μπορεί να δεχθεί μείωση του εισοδήματος του τουλάχιστον στην αρχή;).»
- Αν ανήκετε σ' αυτήν την κατηγορία, ετοιμαστείτε για μαύρες μέρες...

7) «Ειδικός σε όλα, Ξερόλας (δεν είναι δεκτικός σε εκπαίδευση, κατευθύνσεις, λίγες πιθανότητες να ταιριάζει με το υπόλοιπο προσωπικό, πολλές πιθανότητες να δημιουργήσει αντιπάθειες).»
- Καλύτερα να κρατάτε το στοματάκι σας κλειστό και να το ανοίγετε μόνο στις «σωστές» στιγμές. Κατά τα άλλα, εμφανέστατα, τα αφεντικά προτιμούν να είναι οι μόνοι ξερόλες της υπόθεσης, οπότε μόκο.

8) «Έλλειψη εμπειρίας από τον επιχειρηματικό κόσμο.»
- Τι;;; Δεν ξέρετε κατά που πέφτει ο επιχειρηματικός κόσμος; Θα σας μαλώσω! Βρε κουτά, είναι δυνατόν στα 20-30 να μην έχετε λάβει την εμπειρία του επιχειρηματικού κόσμου;;; Ντροπής πράματα. :P

9) «Αδιαφορία για εισόδημα, μη δεκτικός σε υπερωρίες.»
- Εγώ που έχω ανάγκη από λεφτά αλλά θεωρώ το χρόνο μου το πολυτιμότερο αγαθό, σε ποια κατηγορία κατατάσσομαι; Αφήστε, ξέρω...

10) «Μη ρεαλιστικές απαιτήσεις.»
- Καλά, ε; Ενώ εσείς τόση ώρα είστε φουλ στις ρεαλιστικές απαιτήσεις. Εδώ, δεν καλύπτουν τις απολύτως νόμιμες απαιτήσεις... Μήπως τα ένσημα δεν θεωρούνται πλέον «ρεαλιστική απαίτηση»; Ή μήπως τις υπερωρίες θα τις πληρώνετε ως υπερωρίες και στην ώρα τους; Για να ξέρω δηλαδή.

11) «Έλλειψη ενθουσιασμού, ενεργητικότητας.»
- Μετά από 8 ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, μη τυχόν και σας δω «πεσμένους»! Τη βάψατε!

 

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ (ακολουθούν ερωτήσεις στις οποίες πολύ πιθανόν να κληθείτε να απαντήσετε)


Επαγγελματική εμπειρία
1) Γιατί εργαστήκατε σ’ αυτήν την εταιρία;
2) Περιγράψτε τι έπρεπε να κάνετε σ’ αυτήν την εργασία.
3) Πώς χειριζόσασταν τυχόν λάθη; Τυχόν παράπονα πελατών;
4) Πώς εκπαιδευτήκατε; Πόσο καλά νομίζετε ότι κάνατε αυτήν τη δουλειά;
5) Ποιο ήταν το ωράριο σας; Κάνατε συχνά υπερωρίες; Τι αισθανόσασταν σχετικά μ’ αυτό;
6) Πώς ήταν η επαγγελματική και προσωπική σας σχέση με τους συνεργάτες σας;
7) Γιατί αφήσατε αυτήν την εργασία;

Εκπαίδευση
1) Γιατί προτιμήσατε αυτές τις σπουδές;
2) Τι γνώμη έχετε για την εκπαίδευση σας; Τι σας πρόσφερε;
3) Είχατε κάποιες φιλοδοξίες όταν τελειώσατε τη σχολή σας; Ποιες ήταν; Για ποιο λόγο είχατε αυτές τις φιλοδοξίες; Πως αισθάνεστε τώρα γι αυτές;
4) Έχετε κάποιους προσωπικούς στόχους για τα επόμενα πέντε χρόνια; Ποιοι είναι;
5) Ποια θεωρείτε ότι είναι τα ισχυρότερα σημεία σας;
6) Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία θέλετε ιδιαίτερη προσπάθεια βελτίωσης;
7) Γενικά, ποια θεωρείτε ιδεώδη εργασία για σας;
8) Πόσα χρήματα θα θέλατε να κερδίζεται μηνιαίως;
9) Πόσα χρήματα έχετε βγάλει τα τελευταία τρία χρόνια;
10) Πόσο καιρό μπορείτε να επιβιώνετε με την παρούσα οικονομική κατάσταση; Τι θα κάνετε αν τελειώσουν οι οικονομικοί σας πόροι;
11) Έχετε κατηγορηθεί ποτέ ότι είστε επιθετικός ή πιεστικός;
12) Νομίζετε ότι είστε ευχάριστος άνθρωπος; Γιατί;
13) Τι σας αρέσει να κάνετε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Επαγγελματισμός
1) Ποια νομίζεις είναι τα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου επαγγελματία;
2) Ποια ήταν η καλύτερη / χειρότερη εμπειρία σου με πελάτη;
3) Πιστεύεις ότι μπορείς να οργανώσεις το τμήμα σου; Τι πρέπει να γίνει για να δουλεύει ένα τέτοιο τμήμα;
4) Πιστεύεις ότι μπορείς να «παράγεις» ιδέες;
5) Πού νομίζεις ότι θα χρειαστείς βοήθεια από τους προϊσταμένους σου;

Αντίδραση
1) Τι θα κάνεις αν απολυθείς αύριο;
2) Τι νομίζεις έπαιξε ρόλο για την επιλογή των τελικών υποψηφίων;
3) Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις για να αναλάβεις τη θέση;
4) Τι θα κάνεις αν απολυθείς μετά το πέρας της δοκιμαστικής περιόδου;

Προσωπικότητα
1) Πόσο διάστημα νομίζεις ότι πρέπει να αφιερώσει κάποιος στην αυτοβελτίωση;
2) Πως αισθάνεσαι όταν ανταγωνίζεσαι τους άλλους;
3) Πως αισθάνεσαι όταν σε διατάζουν;
4) Ποια ήταν η πρώτη πραγματική σου επιτυχία;
5) Με ποιους τύπους ανθρώπων έχεις τα περισσότερα προβλήματα;
6) Πως αισθάνεσαι για τον εαυτό σου;
7) Πως αισθάνεσαι όταν σε απορρίπτουν οι άλλοι;
8) Πως χειρίστηκες προηγούμενες απορρίψεις ή αποτυχίες;
9) Ποιο άτομο επηρέασε περισσότερο τη ζωή σου και γιατί;
10) Ποια είναι η φιλοσοφία σου για τη ζωή;

 05 anergoi vs systima

Αυτά, λοιπόν, σε γενικές γραμμές. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι οι εταιρίες σάς θεωρούν κομμάτι τους ακόμη και τις ώρες που δεν δουλεύετε. Θεωρούν ότι πρεσβεύετε την εικόνα τους συνεχώς και περιμένουν από εσάς να έχετε την ανάλογη συμπεριφορά και εκτός των ωρών εργασίας. Θα πρέπει, ακόμη, να δείχνετε ότι «καίγεστε» για το καλό της επιχείρησης το ίδιο - αν όχι περισσότερο - από το αφεντικό σας, ασχέτως από το αν εσείς θα είστε μισθωτοί ενώ το budget της εταιρίας θα κλείνει κάθε χρόνο με νούμερα που ούτε καν να ονειρευτείτε δεν μπορείτε! Το δικό μας σχόλιο για όλα αυτά; Το να σκέφτεται κανείς ελεύθερα, κοστίζει πολύ στις μέρες μας... Καλή τύχη!

 

Ομάδα Ονειρόκοσμος - oneirocosmos.gr©

 

Go...

Stranger Things

01 stranger things

Σκηνοθέτης: Duffer Brothers

Είδος: Sci-fi / Τρόμου

Παραγωγή: 2016

Βρισκόμαστε στη φανταστική πόλη Hawkins της Indiana των ΗΠΑ, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, όπου μια παρέα παιδιών που αρέσκονται σε παιχνίδια τύπου “Dungeons & Dragons”, έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα της εξαφάνισης του καλού τους φίλου, Will Byers. Έκτοτε, μαζί με γονείς, συγγενείς και τοπικές αρχές - και επιχειρώντας να λύσουν το μυστήριο της απουσίας του χαμένου τους φίλου - ανακαλύπτουν, στα πέριξ της πόλης, ένα επιστημονικό εργαστήριο που πραγματοποιεί μυστικά πειράματα ψυχικής φύσεως, υπεραισθητήριας αντίληψης και άλλων παρόμοιων δυνάμεων ενώ, την ίδια στιγμή, αλλόκοτες παρουσίες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στις “παρυφές” του κόσμου του Hawkins.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

with...

Ταξιδευτές Χρωμάτων

"Elvastone Dovecoat Moonlight" by Mark Gordon

~ ~ ~

Είναι μερικές νύχτες, που ο τόπος γύρω μας αλλάζει και μεταμορφώνεται σε κάτι απόκοσμο αλλά, συνάμα, αρκετά σαγηνευτικό για να αρνηθούμε τα μυστικά του.

Έτσι, μια υγρή θαμπή νύχτα στο σεληνόφως, μας προσκαλεί να αφήσουμε για λίγο τα τετριμμένα και να περιπλανηθούμε τόσο στα ασφαλή φώτα του φεγγαριού όσο και στις σκιερές σιλουέτες που γλιστρούν μέσα στον χώρο, παίζοντας με τα μάτια και τη φαντασία μας.

Στο τέλος, τίποτα δεν μοιάζει με αυτό που ξέραμε όταν ο αντίκοσμος είναι ήδη πια παρών, αρκετά αποτρόπαιος και τρομακτικός στην κοινή θέα, αλλά όχι για εμάς, αφού έχουμε ήδη αλλάξει σε κοσμικό ταξιδευτή χρωμάτων...

the flow...

Running Up That Hill (Kate Bush)

 It doesn't hurt me.
Do you want to feel how it feels?
Do you want to know that it doesn't hurt me?
Do you want to hear about the deal that I'm making?
You, it's you and me.

And if I only could,
I'd make a deal with God,
And I'd get him to swap our places,
Be running up that road,
Be running up that hill,
Be running up that building.
If I only could, oh...

You don't want to hurt me,
But see how deep the bullet lies.
Unaware I'm tearing you asunder.
Ooh, there is thunder in our hearts.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Aυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας. Ορισμένα από αυτά είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του ιστότοπου, ενώ άλλα μας βοηθούν να βελτιώσουμε αυτόν τον ιστότοπο και την εμπειρία του χρήστη (cookies παρακολούθησης). Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας εάν επιθυμείτε να επιτρέψετε τα cookies ή όχι. Λάβετε υπόψη ότι εάν τα απορρίψετε, ενδέχεται να μην μπορείτε να αξιοποιήσετε όλες τις λειτουργίες του ιστότοπου.